Είτε έχει αναλάβει την ανακαίνιση του σπιτιού σας κάποιος κατασκευαστής ή μηχανικός, είτε τρέχετε το δικό σας project ανακαίνισης μόνος σας, καλό θα ήταν να διαβάσετε τις παρακάτω συμβουλές οι οποίες έχουν σκοπό να σας βάλουν στο μυαλό ενός κατασκευαστή, για να μπορέσετε να δείτε τα πράγματα από την δική του οπτική γωνία.
Οι ενέργειες που κάνετε σε μια ανακαίνιση είναι εξίσου σημαντικές με αυτές που δεν κάνετε και μερικές φορές αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν αρνητικά τις εργασίες συνολικά.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δώσει να καταλάβετε ποιες ενέργειες πρέπει να αποφευχθούν από μεριάς σας, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την πρόοδο των εργασιών.
1. Μην καθυστερείτε κατά την λήψη αποφάσεων
Αν επιθυμείτε η ανακατασκευή του σπιτιού σας να κυλίσει ομαλά, θα πρέπει κάθε απόφαση να παρθεί πριν την έναρξη των εργασιών. Ένας κατασκευαστής μπορεί να σας καθοδηγήσει κατά την λήψη αποφάσεων. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα παρθούν από σας.
Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην λήψη αποφάσεων, ειδικά σε αλλαγές μεγάλης έκτασης, όπως και σε λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα η επιλογή χρωματισμών. Η καθυστέρηση σε μια απόφαση μπορεί να ανατρέψει το πρόγραμμα άλλων τεχνιτών οι οποίοι με την σειρά τους θα αναβάλουν την εργασία τους για άλλη μέρα.
2. Μην αλλάζετε γνώμη πολύ συχνά
Αν και θεωρείται αναπόφευκτη η αλλαγή γνώμης πάνω σε κάποια εργασία, θα πρέπει να ξέρετε ότι όποτε αλλάζετε γνώμη αυτό θα σας στοιχίζει είτε σε χρόνο, είτε σε χρήμα. Σκεφτείτε ότι για κάθε αλλαγή θα πρέπει να ενημερώνονται όσοι εργάζονται στην ανακαίνιση. Όλοι κάνουν αλλαγές κατά την διάρκεια της ανακαίνισης απλά προσπαθήστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.
3. Μην αγοράζετε υλικά μόνοι σας
Φαίνεται ως ένας προφανής τρόπος να γλιτώσετε χρήματα καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι τεχνίτες προσθέτουν «καπέλο» στις τιμές αγοράς υλικών με σκοπό να βγάλουν κάτι παραπάνω από σας. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι αληθές αλλά συνήθως στους τεχνίτες παρέχονται ειδικές τιμές από τους εμπόρους υλικών, στις οποίες προσθέτοντας κάτι παραπάνω ουςιαςτικά σε εσάς έρχεται στην ίδια τιμή με όσο αν θα το αγοράζατε μόνοι σας. Έτσι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ταλαιπωρηθείτε ψάχνοντας και μεταφέροντας υλικά χωρίς κάποιο όφελος.
4. Μην επιλέγετε «Πασαλείμματα»
Ακούστε τους τεχνικούς και μην στοχεύετε μόνο στη ωραιοποίηση. Αν για παράδειγμα κατά την ανακαίνιση του μπάνιου πέρα από την αλλαγή των πλακιδίων που είναι το εμφανές κομμάτι της ανακαίνισης, σας προταθεί η αλλαγή σωληνώσεων λόγω παλαιότητας, μην διστάσετε στην πρόταση του τεχνικού. Η απόφαση αυτή θα σας γλυτώσει από μελλοντική ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα.
5. Μην ξεκινάτε ανακαίνιση χωρίς κεφάλαιο ασφαλείας
Αν κατά την διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης καταλάβετε ότι είσαστε εκτός budget μην θορυβηθείτε. Είναι σχεδόν αδύνατον ο αρχικός υπολογισμός κόστους να συμπίπτει με το τελικό κόστος ανακαίνισης. Ακολουθείστε τον Νο 1 κανόνα της ανακαίνισης ο οποίος είναι η λήψη όλων των αποφάσεων πριν την έναρξη των εργασιών. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με έναν καλό κατασκευαστή μπορείτε να ολοκληρώσετε το έργο με μια αύξηση της τάξης του 5-10 %.
6. Απομακρύνετε παιδιά και κατοικίδια
Κατά την διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης απομακρύνετε παιδιά και κατοικίδια από το σπίτι. Αφενός κανένα τεχνικός δεν τα θέλει στα «πόδια» του και αφετέρου δεν κρίνεται και ασφαλές.
7. Μην ζείτε στο ανακαινιζόμενο σπίτι
Οι περισσότεροι αγνοούν συνειδητά αυτό τον κανόνα. Η ανακαίνιση κοστίζει, και μια ενδεχόμενη μετακόμιση θα προσέθεται επιπλέον κόστος στο project. Προγραμματίστε κάποιου είδους mini διακοπών κατά την διάρκεια των εργασιών. Ένα σπίτι το οποίο ανακατασκευάζεται δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον γι' αυτόν που επιστρέφει κουρασμένος από την δουλειά ή για τα παιδιά που επιστρέφουν από το σχολειό.
8. Μην απασχολείτε τους τεχνίτες
Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά σκεφτείτε ότι κάθε φορά που μιλάτε σε κάποιον τεχνίτη η συνομιλία σας αφαιρεί χρόνο από την εργασία που πραγματοποιεί ο τεχνίτης στο σπίτι σας. Αν η συνομιλία σας θα επηρεάσει θετικά το αποτέλεσμα τότε έχει καλώς. Ποδοσφαιρικές και πολιτικές συζητήσεις αφήστε τις για μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
9. Βρείτε τι ταιριάζει στο σπίτι σας
Αν και κάποιοι μπορούν και φορούν αθλητικά παπούτσια με κουστούμι, αυτό δεν σημαίνει ότι ταιριάζουν. Έτσι και στο σπίτι, οι σωστοί συνδυασμοί μετρούν. Γνωρίστε τις ανάγκες σας, δείτε τι ταιριάζει στο σπίτι σας και γενικότερα στο γούστο σας πριν σηκώσετε την βαριοπούλα (σφυρί κατεδάφισης).
10. Μην ξεκινήσετε χωρίς τεχνικό σχέδιο
Κάποιες ανακαινίσεις χρειάζονται μηχανικό και άλλες διακοσμητή ή απλά έναν ταλαντούχο εργολάβο οικοδομών. Σε κάθε περίπτωση μην ξεκινήσετε χωρίς τεχνικό πλάνο. Πολλά στοιχεία του σπιτιού λειτουργούν συνδυαστικά με το χώρο. Βάλτε τα όλα σε ένα σχέδιο πριν την έναρξη των εργασιών.