Πέρα από τα ντουλάπια και τις λεύκες συσκευές που καλύπτουν το χρηστικό κομμάτι, η κουζίνα χρειάζεται αρώματα και γεύσεις. Μερικά γλαστράκια με βότανα στο παράθυρο της κουζίνας, προσδίδουν φυσική ομορφιά άλλα και τα κατάλληλα βοηθήματα για την μαγειρική. Μετα από κάθε ολοκλήρωση ανακαίνισης κουζίνας συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να βάλουν πράσινο στην κουζίνα τους με αυτό τον τρόπο. Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε καλά ότι δυο είναι τα στοιχεία που δίνουν «ζεστασιά» στον χώρο και δεν είναι άλλα από το πράσινο και το ξύλο.
Έτσι από το βιβλίο «Τα βότανα στην κουζίνα» των Μαρίας και Νίκου Ψιλάκη σας παραθέτουμε τα τις ακόλουθες συμβουλές χρήσης και επιλογής βοτάνων για την κουζίνα.
Tα βότανα συνήθως προστίθενται στην κατσαρόλα την ώρα του μαγειρέματος. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι να συμπεριληφθούν στο πιάτο μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο ή βούτυρο αρωματισμένο, ξύδι, σάλτσες, αλεύρι, τυρί ή αλάτι αρωματισμένο, ακόμα και ζάχαρη αρωματισμένη για γλυκά.
Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει το περιθώριο των ιδιαίτερων επιλογών και πειραματισμών. Μόνοι μας μπορούμε να βρούμε τη σωστή ποσότητα, καθώς και ποιο βότανο χρειάζεται το κάθε φαγητό.
Προτάσεις για φυτά και βότανα κουζίνας
Άνηθος: με σούπες, σαλάτες, σάλτσες, κιμάδες, πουλερικά, ψάρια, τουρσιά, τυριά, ομελέτες, όσπρια, πίτες, ψωμιά.
Βασιλικός: με λαχανικά, σούπες, σαλάτες, αυγά, θαλασσινά, κρέατα, κυνήγι, κεφτέδες, ζυμαρικά, ψωμιά, φρούτα.
Γλυκάνισος: με αυγά, τυριά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, σαλάτες, ψωμιά, μπισκότα, ποτά.
Δάφνη: με ψητά, σούπες, μαγειρευτά, κρέατα, ψάρια, ρεβίθια, φακές, κρέμες, φρουτοσαλάτες.
Δενδρολίβανο: με κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ομελέτες, σούπες, λαχανικά, φρουτοσαλάτες, σάλτσες, ψωμιά.
Εστραγκόν: με ψάρι, σαλάτες, πουλερικά, αρνί, αυγά, ξύδι.
Θρούμπι: με σούπες, σαλάτες, όσπρια, κρέατα, τυριά, ψωμιά, φρουτοσαλάτες.
Θυμάρι: με σούπες, μαγειρευτά, ψητά, σάλτσες, σαλάτες, πίτες, ψωμιά.
Κόλιαντρο: το φρέσκο σε σαλάτες, σάλτσες, ομελέτες, σούπες. Οι σπόροι σε σούπες, στιφάδα, λουκάνικα, τουρσιά, κρέμες, ψωμιά, τυροσαλάτες, μπισκότα.
Κρόκος: με σούπες, πιλάφια, ζυμαρικά, κοτόπουλο, τυριά, κρέμες, ψωμιά, μπισκότα, γλυκά, λικέρ.
Λεβάντα: με σαλάτες, κρέατα, τυριά, φρούτα, γλυκά.
Λουίζα: με σούπες, σαλάτες, κρέατα, ψάρια, φρούτα, γλυκά, ποτά.
Μαϊντανός: με… όλα! Κρέατα, ψάρια, σούπες, σάλτσες, σαλάτες, ομελέτες, όσπρια.
Μαντζουράνα: με κρέατα, ψάρια, ομελέτες, ζυμαρικά, χορτόπιτες, λουκάνικα, ψωμιά, ποτά.
Μάραθο: με θαλασσινά, ψάρια, σαλιγκάρια, κρέατα, σούπες, ομελέτες, τυριά, ζυμαρικά, όσπρια, ψωμιά.
Μελισσόχορτο: με κρέατα, πουλερικά, ψάρια, σούπες, τυριά, φρούτα, ποτά, τσάγια.
Μέντα: με σούπες, σάλτσες, σαλάτες, λαχανικά, ζυμαρικά, πίτες, τυριά, φρούτα, κρέμες, ποτά, τσάι.
Ρίγανη: με λαχανικά, σάλτσες, σούπες, κρέας, ψάρι, πουλερικά, όσπρια, ζυμαρικά.
Σέλινο: με κρέατα, ψάρια, σούπες, σαλάτες, ορεκτικά.
Φασκομηλιά: με πουλερικά, κρέατα, ζυμαρικά, όσπρια, ψωμιά, ποτά
Τολμήστε το και το αποτέλεσμα θα σας ομορφύνει λίγο περισσότερο την ζωή με γεύσης, αρώματα. Μην ξεχνάτε ότι το πράσινο είναι το χώμα της φύσης, της χαράς και της αρμονίας, στοιχεία που θέλουμε στην ζωή μας.