Εάν αγαπάς τα βιβλία, σίγουρα θα έχεις μια βιβλιοθήκη σπίτι σου. Όμως, πέρα από τον λειτουργικό σκοπό αυτού του επίπλου, μια βιβλιοθήκη μπορεί να είναι ένα θαυμαστό και εκλεκτό έπιπλο που δεσπόζει στο καθιστικό ή στην κρεβατοκάμαρά σου και προσδίδει χαρακτήρα, πολυτέλεια και αριστοκρατική ομορφιά.
Είναι σαν μια βιτρίνα, που εκτός από τα βιβλία σου, μπορείς να τοποθετήσεις και πόσα άλλα πράγματα, όπως διακοσμητικά, κορνίζες και φυτά. Όμως, είναι σημαντικό, πέρα από το πρακτικό κομμάτι της τακτοποίησης των βιβλίων σου, να προσέξεις και την αισθητική, ώστε να μην φαίνονται απλά στοιβαγμένα βιβλία που δεν χωρούν αλλού. Αν είναι φορτωμένη, θα αποπνέει βάρος, ακόμη κι όταν είναι τακτοποιημένη.
Θέλεις να είναι ανάλαφρη στο μάτι, να έχει στυλ και να κεντρίζει το ενδιαφέρον. Μπορείς και να εξοικονομήσεις χώρο, ειδικά αν έχεις μικρό σπίτι, αλλά και να την κάνεις να δείχνει σαν έργο τέχνης!
Παρακάτω, θα σου δώσω 3 βασικές αρχές για να φτιάξεις την βιβλιοθήκη των ονείρων σου!
Αρχικά, όμως, θα σε συμβούλευα να την αδειάσεις εντελώς, διότι έτσι θα σου είναι πιο εύκολο να την διακοσμήσεις από την αρχή και φυσικά να την καθαρίσεις πριν βάλεις οτιδήποτε πάνω.
1. Βάλε λίγα και καλά
Πιθανόν, να έχεις ακόμη τα πανεπιστημιακά βιβλία από τα φοιτητικά σου χρόνια ή τους τόμους εγκυκλοπαίδειας. Αυτά ίσως πλέον ταιριάζουν καλύτερα σε μια αποθήκη ή σε κλειστά ντουλάπια, παρά σε κοινή θέα πάνω στην βιβλιοθήκη του σαλονιού σου. Εξάλλου, κατά πάσα πιθανότητα τα βιβλία των σπουδών σου δε σου χρειάζονται πλέον και τις πληροφορίες της εγκυκλοπαίδειας μπορείς να τις βρεις στην Google.
Γι’ αυτό λοιπόν θα σου πρότεινα, σε πρώτη φάση, να επιλέξεις τα αγαπημένα σου βιβλία. Αυτά με τα οποία έχεις ταυτιστεί περισσότερο, έχεις συνδεθεί και τα έχεις αγαπήσει, που σε εξέλιξαν και σου άφησαν κάποιο αποτύπωμα. Σε επόμενη φάση, κάνε το ίδιο για τα διακοσμητικά. Διάλεξε τα αγαπημένα σου σουβενίρ ή αγαπημένα δώρα, που σε ταξιδεύουν και σου ξυπνάνε όμορφες αναμνήσεις. Τέλος, μπορείς να επιλέξεις και κάποια όμορφα φυτά, από πολύ μικρά ως λίγο μεγαλύτερα, που θα τα προσθέσεις ανάμεσα στα βιβλία και τα μπιμπελό, δίνοντας μια ανάλαφρη και γήινη νότα.
2. Συνδύασε τις υφές και τα χρώματα
Για περισσότερη αρμονία, θα μπορούσες να ομαδοποιήσεις τα βιβλία σου ανά χρώμα, και τα διακοσμητικά σου ανά υφή, παραδείγματος χάριν, στα μεταλλικά αντικείμενα, τα ξύλινα ή τα ψάθινα. Έτσι, σε κάθε ράφι, να βάλεις διακοσμητικά του ίδιου είδους και βιβλία ίδιων αποχρώσεων. Φυσικά μπορείς και να συνδυάσεις βιβλία με αντικείμενα που νιώθεις ότι ταιριάζουν μεταξύ τους. Τα βιβλία βέβαια, μπορείς να τα ομαδοποιήσεις και ανά είδος, αν έχεις αρκετά διαφορετικά.
Πάντα, βέβαια, θα σε συμβούλευα, να αφήνεις κενό χώρο σε κάθε ράφι για να υπάρχει ένας αέρας. Όσο πιο minimal το αποτέλεσμα, τόσο πιο ξεκούραστο στο μάτι θα είναι, αλλά και πιο όμορφο!
Τα βιβλία μπορείς να τα τοποθετήσεις είτε κάθετα, στα πλαϊνά των ραφιών, είτε και οριζόντια. Η οριζόντια τοποθέτηση, δίνει διάσταση και βάθος. Επίσης δίνει λίγο διαφορετική εμφάνιση από το συνηθισμένο και μπορεί να γίνει και βάση για κάποιο διακοσμητικό ή στήριξη για άλλα βιβλία.
3. Βάλε έργα τέχνης και απογείωσε το στυλ
Ακόμη κι έναν πίνακα μπορείς να βάλεις στο κέντρο, αντί για τηλεόραση. Επίσης, πολλά εξώφυλλα βιβλίων, αλλά και άλμπουμ φωτογραφιών, θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής, οπότε γιατί να μην τα εκθέσεις, ώστε να δώσεις μια πιο μοντέρνα και καλλιτεχνική νότα; Διάλεξε τα πιο εντυπωσιακά και βάλε τα να φαίνονται μπροστά μπροστά!
Ακόμη μια ιδέα, σε αυτό το μοτίβο, είναι να ντύσεις κάποια ράφια με μια χρωματιστή ταπετσαρία. Απλά καλό θα ήταν να είναι στην ίδια απόχρωση με τον τοίχο! Μπορείς να διαλέξεις μονόχρωμη, με γεωμετρικά σχήματα ή ακόμη και με λουλούδια ή στοιχεία της φύσης.
Παρ’ όλα αυτά, αν δεν έχεις βιβλιοθήκη και δεν θέλεις αυτή τη στιγμή να ξοδέψεις χρήματα για να αγοράσεις μία, υπάρχει λύση και για αυτό:
Μπορείς να δημιουργήσεις μια αυτοσχέδια. Πάνω στα ήδη υπάρχοντα ράφια σου, τοποθέτησε τα βιβλία σου και ξεχώρισέ τα μεταξύ τους με τα ειδικά μεταλλικά χωρίσματα.
Εύχομαι να σε βοήθησαν οι παραπάνω ιδέες και να σου έδωσα κίνητρο για δημιουργικότητα και ανανέωση!
Αυτό το σημείο του σπιτιού, αξίζει να είναι πάντα σε τάξη και τακτοποιημένο! Έτσι, θα ξέρεις κάθε φορά πού βρίσκεται το βιβλίο που αναζητάς και θα ανατρέχεις γρήγορα!
Επίσης θα ήθελα να σου προτείνω, αν είσαι λάτρης των βιβλίων και το επιτρέπει και ο χώρος σου, να φτιάξεις μια γωνιά με ένα χαλί, μαξιλάρες και ίσως κι ένα πολύ μικρό, χαμηλό τραπεζάκι που θα κάθεσαι όταν θες να χαλαρώσεις και θα διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο, συντροφιά με το αγαπημένο σου ρόφημα! Έτσι, θα συνδέσεις αυτό τον χώρο με αυτή την όμορφη τελετουργία και θα γαληνεύεις και μόνο που θα βρίσκεσαι εκεί!